Tegoroczny sezon wakacyjny dobiega końca, w związku z czym już możemy powiedzieć, że Fundacja Studio Figura wykorzystała go w pełni. Przez ostatnie, letnie miesiące przeprowadziliśmy serię warsztatów na obozach piłkarskich dla dzieci. Uczyliśmy młodych sportowców, co powinni jeść, by w przyszłości wyrosnąć na wielkich atletów
Choć prawidłowe żywienie jest ważne w przypadku każdego dziecka, szczególnie istotną rolę odgrywa w życiu młodego sportowca. To właśnie ono zapewnia energię, wzmacnia odporność, a także wspiera rozwój i regenerację organizmu po intensywnych treningach czy zawodach.
Z uwagi na to wykorzystaliśmy fakt odbywanie się letnich obozów dla dzieci w Akademii Piłkarskiej Reissa i przeprowadziliśmy serię warsztatów. Postawiliśmy sobie za cel nauczenie młodych sportowców odpowiednich nawyków żywieniowych i zasad tworzenia zdrowej diety.
Podopiecznych Akademii odwiedziła nasza dietetyk, która pokazała, jak prawidłowo komponować posiłek zarówno przed, jak i po treningu. Uczyła, które produkty, z racji na swoje bogactwo składników odżywczych, powinny znaleźć się na talerzu piłkarza. Oprócz tego wspólnie z chłopcami stworzyła piramidę zdrowia młodego sportowca, na której znalazły się nie tylko produkty spożywcze, ale i różne formy aktywności fizycznej.
Choć zajęcia dotyczyły głównie jedzenia, nie zabrakło też innych tematów, takich jak rola regeneracji organizmu, snu i nawodnienia. Wszystkie te elementy odgrywają istotną rolę w życiu sportowca i bez nich niemożliwe byłoby osiąganie sportowych celów. Młodzi piłkarze zyskali więc wiedzę również na temat tego, jak odpoczywać po wysiłku, ile potrzebują snu, jak odpowiednio się nawadniać i co konkretnie pić podczas treningów.
Nieodłączną częścią naszych spotkań były warsztaty kulinarne, podczas których pokazaliśmy młodym piłkarzom już nie, jakie posiłki jeść, ale jak je przygotowywać. Wspólnie przyrządziliśmy szybkie i proste przekąski, m.in. kulki mocy, które dodadzą energii młodym sportowcom podczas meczów, zdrowe, pyszne koktajle oraz kanapki pełne warzyw i innych wartościowych składników. Po gotowaniu przyszedł czas na najlepsze – degustację.
Z warsztatów dzieci wróciły więc najedzone i wyposażone w wiedzę na temat tego, jak ważne jest odżywianie, jak duży wpływ ma na wyniki sportowe i co jeść, by zachować dobrą kondycję. Dzięki temu będą mogły dokonywać świadomych i odpowiedzialnych wyborów żywieniowych, a w konsekwencji osiągać wymarzone rezultaty.