Aktywnie i zdrowo na początek roku szkolnego. Prowadzimy warsztaty edukacyjne dla dzieci

Jak dobrze wejść w nowy rok szkolny? Najlepiej aktywnie i zdrowo. Wiedzą to już dzieci z Dąbrówki, które wzięły udział w warsztatach prowadzonych przez naszą dietetyczkę oraz instruktorkę jogi dla dzieci i młodzieży.

Cel warsztatów

Warsztaty, organizowane przez nas w 4US Kawiarni i Sali Zabaw Panda w Dąbrówce, są głęboko zakorzenione w naszej misji, jaką jest pomoc oraz poprawa komfortu życia dzieci z problemem otyłości oraz tych, które są zagrożone tym zjawiskiem. Wierzymy, że dla osiągnięcia tej misji kluczowe jest prowadzenie działań profilaktycznych, w tym właśnie warsztatów edukacyjnych. Chcemy podczas nich uczyć najmłodszych, że zdrowe nawyki żywieniowe oraz ruch wpłyną pozytywnie na ich przyszłość, w tym przede wszystkim na zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne.

Jesteś tym, co jesz

Warsztaty zaczęliśmy od części żywieniowej, podczas której nasza dietetyczka pokazała dzieciom, jak prawidłowo skomponować zdrowy talerz i których składników powinno być na nim najwięcej. Oprócz tego dzieci otrzymały bojowe zadanie – przygotowanie kulek mocy. Przekąska miał dodać im mocy do końca warsztatów i rzeczywiście tak się stało.

Ruch to zdrowie

Sport jest nieodłączną częścią zdrowego życia, dlatego na warsztaty zaprosiliśmy gościa specjalnego – nauczycielkę jogi dla dzieci, Emilię Burkiewicz. Maluchy miały niepowtarzalną okazję, by wyruszyć z Emilią w jogową podróż do Afryki. Ta niecodzienna forma treningu okazała się strzałem w dziesiątkę. Dzieci zrozumiały, że aktywność fizyczna może być świetną zabawą.

Poznaj naszych podopiecznych Fundacji Studio Figura, klikając tutaj
Chcesz pomóc naszej inicjatywie? Dołącz do naszej zrzutki.
Wolisz, działać? Zostań wolontariuszem.
Jesteś rodzicem i szukasz pomocy dla swojego dziecka, które ma problem z nadwagą lub otyłością? Skontaktuj się z nami.