Zdrowa dieta, ruch i równowaga psychiczna – czyli jak spełnić marzenie dziecka o zostaniu zawodowym piłkarzem?

29 lipca Fundacja Studio Figura we współpracy z Akademią Piłkarską Reissa zorganizowała warsztaty edukacyjne dla dzieci uczestniczących w półkoloniach Champions Camp na APR Arena Dębiec w Poznaniu. Spotkanie z młodymi piłkarzami poprowadziła mgr psychologii Natalia Świątek i dietetyk dziecięca Anna Maria Posadzy. W trakcie warsztatów dowiedzieli się oni: czym jest motywacja, jak dbać o swoją psychikę i dobre relacje w drużynie oraz czym właściwie jest dieta, a także jak powinno wyglądać zdrowe odżywianie sportowca. W spotkaniu wzięło udział 5 chłopców w wieku od 8 do 10 lat.

Dieta w życiu młodego sportowca

Zdrowe żywienie ma niemały wpływ na rozwój każdego dziecka. Kwestia odpowiedniego odżywiania jest jednak jeszcze ważniejsza, gdy pod opieką mamy młodych sportowców.

To, jak i co jedzą w dużej mierze, odpowiada za osiągane przez nich wyniki. Mimo to dzieci często nie jest łatwo przekonać do zamiany drożdżówki na owoc, czy warzywo. Dlatego dietetyk Anna Posadzy opowiedziała chłopcom z obozu sportowego Champions Camp o tym jakie mikro- i makroelementy występują w żywności oraz do czego potrzebuje ich ludzki organizm.

Taka wiedza pozwoli przyszłym piłkarzom podchodzić do jedzenia mądrze i łatwiej przyswajać zdrowe nawyki żywieniowe, a tym samym uzyskiwać jeszcze lepsze rezultaty w sporcie.

Psychika sportowca – co na nią wpływa?

Dzieci marzące o karierze sportowej, oprócz treningów i odpowiedniej diety, muszą wiedzieć, jak zadbać o swoje zdrowie psychiczne. Od zawodników gier zespołowych, takich jak piłka nożna, wymagana jest nie tylko zdrowa rywalizacja, czy zdolność do motywowania się, ale także umiejętność współpracy oraz zachowania dobrej relacji w drużynie.

Z tego względu psycholog Natalia Świątek rozmawiała z obozowiczami Champions Camp o poczuciu własnej wartości, budowaniu pewności siebie i więzi międzyludzkich. Chłopcy mieli okazję nauczyć się również, czym jest motywacja wewnętrzna i zewnętrzna, jak ustalać swoje cele krótkoterminowe oraz długoterminowe, by móc skutecznie do nich dążyć, a także co buduje i niszczy atmosferę w zespole.

Wiedza ta pomoże młodym piłkarzom zachować zdrowe relacje w drużynie i przekonanie na temat samego siebie oraz własnych umiejętności, nawet w chwilach niepowodzeń.