Warsztaty dla dzieci i mam w przedszkolu Eko Wioska w Dąbrówce – zobacz, jak budujemy zdrowe nawyki u najmłodszych.

15 listopada 2022 roku Fundacja Studio Figura odwiedziła przedszkole Eko Wioska w Dąbrówce. Nasza dietetyczka – Julia Korytowska – miała tego dnia okazję nauczyć najmłodszych wielu zdrowych nawyków. Dzięki różnym grom i zabawom, podopieczni przedszkola mogli nawiązać relację ze zdrową żywnością. Wydarzenie zostało zwieńczone podarowaniem każdemu dziecku drobnego upominku od fundacji. W tym samym miejscu odbyły się warsztaty dla mam, przeprowadzone przez dietetyk Annę Marię Posadzy, podczas których nasza wolontariuszka podzieliła się z rodzicami cenną wiedzą z zakresu budowania zbilansowanych posiłków dla dzieci.

Jakie zabawy mogą zachęcić dziecko do
zdrowego jedzenia?

Podczas naszych warsztatów zdobyliśmy uwagę najmłodszych poprzez zaproszenie ich do paru gier i zabaw.
Najpierw zajęliśmy wszystkich zgromadzonych układaniem swojej piramidy zdrowego stylu życia. Zaraz po
tym, poprosiliśmy jedno z dzieci o założenie opaski na oczy. Reszta przedszkolaków musiała opowiedzieć
mu o konkretnym produkcie spożywczym w taki sposób, żeby dziecko ze związanymi oczami mogło go bez
problemu odgadnąć. Taka forma spędzania czasu z najmłodszymi pozwala im na poznanie i zapamiętanie zasad
zdrowego stylu życia. Wszyscy dobrze się bawili, angażując się w zorganizowane przez nas warsztaty.

Kreatywność a zdrowe nawyki.

Następnie pozwoliliśmy nieco rozwinąć skrzydła wyobraźni naszych gospodarzy. Poprzez przygotowane
przykłady, poprosiliśmy wszystkich najmłodszych o wymyślenie nowych nazw dla przedstawionych warzyw i
owoców. Dzięki temu dowiedzieliśmy się, że brokuł z odpowiedniej perspektywy może wyglądać jak drzewo.
Wszystkie zabawy zakończyliśmy tym, co dzieci lubią najbardziej – malowaniem twarzy.

Na buziach chętnych dzieci pojawiły się ich ulubione warzywa i owoce. Chcąc jeszcze bardziej zapisać się
w pamięci przedszkolaków z Eko Wioski, postanowiliśmy obdarować wszystkich drobnymi prezentami.

Mamy nadzieję, że dzięki małym upominkom, wszystkie dzieci zapamiętają z naszych warsztatów, z czym
wiąże się problem otyłości i jak mu zaradzić.

Edukacja rodziców.

Po edukacji najmłodszych przyszedł czas na edukację rodziców. Dietetyczka rodzinna, Anna Maria Posadzy, opowiadała jak kształtować nawyki u dziecka oraz odpowiadała na wszystkie nurtujące pytania, którezadawały mamy.