Podopieczna Fundacji – Wiktoria 14 lat, Giżycko

Wiktoria to dziewczyna z ambicjami i ogromnym potencjałem, który niestety stłamszony jest przez nadwrażliwość na ocenę innych osób. Każdy najmniejszy negatywny sygnał, Wika interpretuje zbyt mocno, odbierając go jako miażdżącą krytykę w swoją stronę. Łączy się to oczywiście z wagą i byciem nadwrażliwym na uwagi kierowane w stronę ciała. Dziewczyna utożsamiła komentarze dotyczące wyglądu z całą jej osobą, zaczęła definiować siebie jako osobę otyłą, zamiast po prostu jako Wiktorię – dziewczynę z celami, marzeniami. Problem oddziałuje na wszystkie aspekty jej życia, stał się dominującym tematem, 14-latka nie powinna ograniczać swojej twórczości i kreatywności na rzecz przekonania, że jest się gorszym ze względu na swoja wagę. 14 lat to czas, gdy powoli kończy się szkołę podstawową i rozpoczyna średnią. Pomóżmy Wiktorii rozpocząć nowy etap w życiu z byciem świadomą swojego ciała, z wiedzą w zakresie zdrowego trybu życia oraz wiarą we własne możliwości i wiarą, że jest równie wartościowa jakinni ludzie.

Adaś z Mamą i fundacją

Historia Wiktorii

Wiktoria bardzo szybko zdała sobie sprawę z towarzyszącej jej od młodości nadwadze… Już wczasach wczesnoszkolnych wyróżniała się wśród rówieśników posturą oraz widocznie większą masą ciała. Ogromną przykrość, którą do dziś wspomina z wymalowanym na twarzy wstydem, sprawiła jej sytuacja, kiedy mając przystąpić do Pierwszej Komunii, nie zmieściła się we własną albę (kupioną na kilka miesięcy wcześniej). Dotychczas próbowała różnych sposobów aby pozbyć się nadmiernych kilogramów, włączając w to ćwiczenia sportowe oraz porady dietetyczne. Wszystkie jednak kończyły się fiaskiem. Zdesperowana, z ogromnym poczuciem bezradności, zgłosiła się wraz z rodziną po pomoc do Fundacji Studio Figura.