Jak zbudować zdrową relację z jedzeniem u swojego dziecka” – bezpłatne warsztaty dla mam.

W październiku 2022 roku, jako Fundacja Studio Figura, rozpoczęliśmy trwający do dzisiaj cykl warsztatów pt. “Jak zbudować zdrową relację z jedzeniem u swojego dziecka”, dla przyszłych i obecnych mam. Bezpłatne, stacjonarne spotkania, które organizujemy w całej Polsce, odbywają się w duchu budowania zdrowych nawyków u najmłodszych.

Fundacja Studio Figura nad Rusałką

Gdzie już byliśmy?

Na ten moment warsztaty odbyły się w gabinetach:

• Studio Figura Warszawa – Stara Miłosna,
  • Studio Figura Kraków Nowa Huta – modelujemy sylwetkę,
  • Studio Figura Olsztyn Dragonów,
  • Studio Figura Warszawa Wola,
  • Studio Figura Warszawa Praga Północ,
  • Studio Figura Rokietnica.

Tematyka warsztatów dla mam

Podczas zajęć omawiamy liczne kwestie dotyczące dzieci i młodzieży. Edukujemy rodziców, przekazując im wiedzę na temat takich zagadnień, jak:

• tworzenie odpowiedniego modelu żywieniowego dla swojego dziecka,
  • zajadanie emocji,
  • poczucie swojej wartości u najmłodszych,
  • metody zachęcenia dzieci do aktywności fizycznej,
  • budowanie zdrowych i trwałych nawyków żywieniowych.
Pokaz mażoretki
Chłopiec z rzodkiewką

Od czego zacząć? Czyli budowa planu żywienia dla swojego dziecka

Nasi wolontariusze, w postaci dietetyków i psychologów, zaczynają wykład od rad na temat zbilansowanego żywienia. Kluczowe okazuje się tutaj słuchanie naszego ciała, czyli rozróżnianie głodu fizjologicznego, od emocjonalnego. Zachwianie tego systemu może skutkować zajadaniem emocji, co bezpośrednio prowadzi do złych nawyków żywieniowych.
Nauka podejścia intuicyjnego pozwala na dostosowanie diety do indywidualnych potrzeb dziecka, a także na rozwijanie jego zdolności do rozpoznawania sygnałów głodu i sytości.

W pierwszym module warsztatów przedstawione zostają również argumenty przeciwko restrykcjom żywieniowym, które często nie mają sensu i mogą prowadzić do negatywnych konsekwencji.

Równowaga jest złotym środkiem prowadzącym do sukcesu, dlatego zalecana jest zasada 80/20, polegająca na tym, że 80% posiłków powinno składać się ze zdrowych produktów, a 20% z tego, na co mamy tzw. ochotę.
Omówione zostaje również to, jak powinna wyglądać relacja dziecka ze słodyczami.

Ćwiczeniem, które przeprowadzane jest pod koniec tego bloku, jest skomponowanie planu żywieniowego dla swojej pociechy, zgodnie z tym, o czym rozmawialiśmy wcześniej. Mamy będą miały możliwość ustalić ilość posiłków i przedstawić swój jadłospis wszystkim uczestnikom, pod okiem profesjonalnego dietetyka.

Jaka jest rola rodzica w budowaniu poczucia własnej wartości u dziecka?

W tym module omawiamy kwestie bardzo indywidualną, przy której podejście rodzica odgrywa ważną, jeżeli nie najważniejszą rolę! Mamy będą mogły poznać jakie komunikaty stosować, aby wzmacniać poczucie własnej wartości u swoich dzieci oraz jakie działania podejmować, aby uczyć nasze pociechy akceptacji samych siebie.

Różnorodność aktywności fizycznych – jak przekonać się do regularnego ruchu?

Moduł zaczynamy od krótkiego ćwiczenia. Każda z uczestniczek podaje po kolei 3 różne aktywności fizyczne, które nie mogą się powtarzać. Stworzona w ten sposób lista ma pokazać, że istnieje dużo form ruchu i wszyscy mogą znaleźć coś dla siebie. Następnie tłumaczymy, jak najlepiej zacząć i utrzymać regularność aktywności fizycznej, unikając zniechęcających nawyków.

Różnorodność aktywności fizycznych – jak przekonać się do regularnego ruchu?

Budowanie nawyków jest kluczowe dla osiągnięcia założonych celów i poprawy jakości życia – zarówno tego wczesnoprzedszkolnego, jak i dorosłego. Jednym z najważniejszych elementów w tym procesie jest zrozumienie “pętli nawyku”, składającej się z trzech faz:

1. Bodźca
  2. Reakcji
  3. Nagrody

Aby skutecznie wprowadzić nowy nawyk do swojego życia, ważne jest, żeby skupić się na każdej pojedynczej czynności i przejść przez nią przy pomocy metody “małych kroków”.
Innymi narzędziami, o których opowiadamy, jest m.in. “reguła 2 dni”. Polega ona na tym, że przez dwa dni z rzędu musimy powtarzać tę samą czynność, sprawiając w ten sposób, że trzeciego dnia jest ona wykonywana przez nas w pełni automatycznie – pomaga to zbudować nawyk.

Następnie proponujemy ćwiczenie, które polega na naklejeniu każdej osobie karteczki na plecy z opisem konkretnej czynności. Wszyscy uczestnicy muszą ustawić się w taki sposób, żeby razem stworzyć kolejność działań w procesie budowaniu nawyku.

Wsparcie i pomoc bez ceny – działalność Fundacji poza warsztatami

Dzięki szeroko zakrojonym działaniom Fundacji Studio Figura, oferujemy wsparcie nie tylko podczas stacjonarnych zajęć – pomagamy również online, poprzez grupę na Facebook’u. Wszystkie nasze działania są bezpłatne i jesteśmy gotowi, żeby w każdej chwili edukować każdego rodzica na temat zdrowego żywienia swoich dzieci.

Chłopiec z rzodkiewką